Placki z cukinii

Składniki

  • 1 - cukinia
  • 2 - jajka
  • 1 - cebula
  • 1 ząbek - czosnku
  • 2 łyżki - jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki - mąki
  • 1 garść - koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Opis przygotowania

 

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem.