Placki z jabłkami

Składniki

2 jajka
200g mleka*
200g mąki
szczypta soli
spora szczypta cynamonu
25g cukru
1 kilogram jabłek
olej do smażenia
domowy waniliowy cukier puder
 

Etapy przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cynamonem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na spore cząstki i wymieszaj z ciastem. Wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.

 

Na patelnię wlej ok 1 cm oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Wylewaj niewielkie placuszki z ciasta i jabłek i smaż na niezbyt gorącym tłuszczy, by placuszki dobrze dosmażyły się wewnątrz, ale nie zrumieniły zanadto z wierzchu. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Przed wyłożeniem na półmisek, posyp każdą warstwę domowym pudrem waniliowym. Podawaj gorące lub mocno ciepłe, najlepiej ze szklanką zimnego mleka.